Woreczki próżniowe, czyli powszechnie używane opakowania

Woreczki próżniowe to wyjątkowo mocne i wytrzymałe akcesoria służące do pakowania próżniowego. Można w nie zapakować produkty żywnościowe, jak i wiele innych. Worki wykonane z folii warstwowej posiadają atest spożywczy, zapewniają żywności dłuższą trwałość i co ważne, nie zmieniają jej smaku czy aromatu. Przydają się podczas magazynowania towarów oraz transportu w mrożniach i chłodniach. Są sposobem na wydłużenie czasu przydatności do spożycia, jak i na zaoszczędzenie cennego miejsca.
 

Woreczki vacuum- zastosowanie

Co można zapakować w worki vacuum? Właściwie wszystko, co przychodzi nam na myśl, zaczynając od serów i wędlin, kończąc na gotowych potrawach. Opakowania próżniowe przydają się przede wszystkim w przemyśle wędliniarskim, warzywnym, rybnym, mleczarskim oraz w gastronomi. Rodzaje produktów, jakie mogą znaleźć się w worku vacuum, możemy podzielić na 3 kategorii. Pierwsza z nich obejmuje artykuły przechowywane w temperaturze +20 stopni Celsjusza, a są to:
  • makaron,
  • kawa,
  • ryż,
  • ciastka,
  • chleb,
  • napoje bezalkoholowe (woda, sok, herbata).

Trwałość pieczywa można przedłużyć do 7-8 dni, natomiast herbaty z 3 do 12 miesięcy, a makaronu z 2 miesięcy nawet do 12 miesięcy. W drugiej kategorii znajdują się produkty, które przechowujemy na co dzień w lodówkach, a więc:
  • wędliny,
  • drób,
  • twaróg,
  • owoce i warzywa,
  • desery,
  • ugotowane zupy.

W ich przypadku trwałość przydatności do spożycia wydłuża się do 18-40 dni w zależności od danej rzeczy. Trzecią grupą jest żywność, którą wkładamy do zamrażalnika, czyli: pierogi, pieczywo, owoce, mięso. Ich trwałość wydłuża się nawet do pół roku w przypadku hermetycznego zamknięcia.
 

Woreczki próżniowe- o czym trzeba pamiętać?

Próżniowe opakowania wydłużają znacząco świeżość produktów. Pomimo tego, nie są w stanie zastąpić zamrażalnika czy lodówki. Należy je więc przetrzymywać w chłodnym miejscu. Dobrą informacją jest to, że worki gładkie PA/PE są odporne na działanie promieni słonecznych. Są szczelne, hermetyczne i nie mają żadnego wpływu na konsystencję, smak i aromat znajdujących się w nich substancji.
 

Jakie są zalety pakowania próżniowego?

Worki próżniowe umożliwiają znacznie przedłużenie terminu przydatności do spożycia. Jest to niezwykle istotne w branży spożywczej i w lokalach gastronomicznych. Dzięki workom próżniowym można zmniejszyć ryzyko zepsucia się żywności, a w związku z tym uniknąć strat finansowych. Worki vacuum są ochroną między innymi przed wyschnięciem, zawilgoceniem czy też zjełczeniem tłuszczu. Ponadto stanowią one też barierę przeciw pleśni, insektom i bakteriom. Po ich otwarciu produkty są w dalszym ciągu świeże i zachowują wszelkie swoje właściwości, w tym wartości odżywcze. Warto podkreślić, że worki próżniowe dają nieograniczone możliwości w rodzajach pożywienia. Można z nich korzystać zarówno w warunkach przemysłowych, jak i domowych.

Worki vacuum możemy znaleźć praktycznie w każdym sklepie, hurtowni czy lokalu gastronomicznym. Są to bardzo uniwersalne i niezwykle przydatne opakowania, które mają znaczący wpływ na działanie branży spożywczej.